top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıUnicorn

Bilincin Ötesine Yolculuk - M. Reşat Güner

Hasan Sonsuz Çeliktaş ile 2014 yılında gerçekleştirdiğimiz bir söyleşinin metne uyarlanmış hali… Konumuz bilinç ve zihnin yapısıydı.

DerKi’de yayınlanan söyleşinin videosunu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=jeQY8VyWBtQ


Hasan Sonsuz Çeliktaş: Sevgili Reşat, bu söyleşimizi bilinç ve ötesi üzerine gerçekleştirmek istedim. Çünkü bir sistemden çıkmaya ve özgürleşmeye niyetimiz varsa, öncelikle onun nasıl işlediğini keşfetmemiz gerekiyor ki bize neler yaptığını bulabilelim ve çıkışa ulaşabilelim. Bu noktada, zihin nasıl işliyor ile başlayalım? Örneğin, hepimizin ağzında: “Ego”, “Ego”, “Ego” var… Ego bir program. Ama ne işe yarıyor, ne yapıyor, ne ediyor?


Reşat Güner: İnsan bilincini ve insan zihnini anlama ile alakalı olarak şöyle bir gayret var: 1960larda bilgisayarlar yapılmaya başlandı ve bilgisayarları geliştirirken, hem insan zihnindeki işleyiş prensiplerinden ilham almışlar, hem de bilgisayar yaparak, insan zihnini ve zihnin işleyiş mekanizmasını modelleyebilir miyiz, diye uğraşmışlar.


Bu anlamda çok şanslı bir dönemde yaşıyoruz. O kadar şanslıyız ki; bu zamanda, her alanda her şeyi masanın üzerine koyup, inceleyebilme şansımız var. Bu, daha önce olmuş bir şey değil. Yani, insanlığın daha önceki dönemlerinde, böyle bir şey mümkün değildi. Bu, internet aracılığı ile iletişimin doruğa çıkması ile ilintili. Şu anda biz, dünyanın bütün kültürlerini bir araya getirip inceleyebiliriz ve aynı zamanda incelenebiliriz. Dolayısıyla, bu konuda da eski, yeni bütün her şeyi inceleyebiliyoruz. Özellikle Hint uygarlığının geliştirdiği, insan bilinci ve insan varlığı ile ilgili çok geniş çalışmalar var. Hatta, hep konferanslarımda da söylüyorum: Sanskritçe’de, batı dillerinde ve bizim dilimizde olmayan ve farklı bilinç hallerini tarif eden özel sözcükler var. Doğu dillerinin, insan zihninin yapısı hakkında neler söylediğini inceleme şansımız var.



Yazının devamı için tıklayınız.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page